Op dinsdag 16 mei heb ik de eer om de prachtige docu 0,03 seconden in te leiden in Filmhuis de Domeinen te Sittard-Geleen.

De zwemtoppers Ranomi, Femke, Sharon, Ferry en Sebastiaan leven en trainen erg geïsoleerd en eenzaamheid ligt op de loer. Niet erg, als het uiteindelijk tot succes leidt. Dan worden alle offers vergeten en is de opluchting enorm: 4 jaar niet voor niets getraind! Maar niet iedereen maakt de ambitie waar: dan lijkt de Olympische droom een nachtmerrie te zijn geworden. Omdat je bv. 0,03 sec te langzaam was! “Het ligt zo dichtbij elkaar het zwemmen, als je het haalt heb je alles, als je het niet haalt heb je niks” (Sebastiaan Verschuren) “Je dromen kunnen uitkomen, maar je nachtmerries ook” (Femke Heemskerk).
Regisseur Suzanne Raes (in 2016 behaalde ze een Gouden Kalf met ‘De Tegenprestatie’) volgt de topzwemmers in de voorbereidingen op de Olympische Spelen 2016 tot en met die ene, beslissende race. Jarenlang trainen ze ieder op hun manier zes dagen per week, kilometers per dag met Rio als stip aan de horizon.
Ze worden bijgestaan door zeer diverse coaches: een Spartaanse driller, een rekenmeester en een gedreven vriend. De afloop is bekend. Het keiharde trainen wordt op de Spelen niet beloond met successen in het zwembad. Zelfs voormalig Olympisch kampioene Ranomi behaalt geen medaille. Maar terwijl de verliezers hun wonden likken, zorgen Sharon en Ferry bij het strand van Copacabana op de valreep voor een adembenemende prestatie. Bij het openwaterzwemmen behalen zij beiden goud. Een overweldigende finale, waarin winnen en verliezen, vreugde en verdriet, vervulling en leegte dicht bij elkaar blijken te liggen.